Vlaamse Leeuw te provocatief voor Eurosong

LeeuwenvlagEurosong 2010 in Oslo kan als een succes voor Vlaanderen worden beschouwd. De zanger Tom Dice, de inzending van de openbare omroep VRT, haalde de hoogste score ooit voor een inzending van de VRT.

 

Maar naar verluidt zou er zich tijdens de halve finales een incident hebben voorgedaan. Fans van Dice hadden een vlag van de Vlaamse Gemeenschap bij. Door de ‘security’ van het liedjesfestival in Oslo werd hen duidelijk gemaakt dat een Vlaamse leeuwenvlag niet gewenst was en dat ze de vlag dienden op te bergen of ze zouden de toegang tot de finale van Eurosong worden ontzegd. Volgens de betrokkenen vertelden de leden van de veiligheid dat de vlag te ‘provocatief’ was en dat ze terzake klachten hadden ontvangen. In een reactie laat men weten dat hiertegen niets kan gedaan worden omdat tijdens het festival enkel nationale vlaggen zouden worden toegelaten.

 

Dit is echter opmerkelijk. De Vlaamse Leeuw is tenslotte niet zomaar een vlag. Het is de officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap en het is net die Vlaamse Gemeenschap die eigenaar is van de openbare omroep VRT die tweejaarlijks de inzending doet voor het desbetreffende liedjesfestival. Bovendien gaat de Vlaamse regering er steeds prat op dat ze de nodige inspanningen doet om Vlaanderen in het buitenland ‘op de kaart te zetten’. Ook de woordvoerder van de Minister-president bestempelt het incident als ‘vreemd’. Als het de Vlaamse regering werkelijk ernst is met het imago van Vlaanderen in het buitenland, lijkt het me wenslijk dat men dit incident niet blauw-blauw laat.

Advertenties