Weg met de robot, leve de scheidsrechter

frank de bleeckereWat een gedoe allemaal, omdat de scheidsrechters een fout maken. Mag het even, zelfs al zijn het belangrijke fouten? Was de scheids zwaar in de fout tijdens Argentinië-Mexico? Ja. En was de referee (vooral grensrechter) in de fout tijdens Duitsland-Engeland? Ja. En vielen er doelpunten uit die fouten? Ja.

 

Nu wil men kost wat kost ‘technische hulpmiddelen’ inschakelen. Waarom is dat dan geen punt van discussie als spelers fouten maken? Was de doelman van Engeland in de fout tegen de VS? Ja. En viel er een doelpunt uit die fout? Ja. Misschien heeft Green wel een ‘technisch hulpmiddel’ nodig. En zo heb ik nog wel een paar voorbeelden. Ik heb in al die jaren dat ik het WK volg – en dat is toch al sinds het WK in Argentinië – nog nooit zo’n slechte voorronde gezien. Maar nooit is kritiek op spelers, die wat mij betreft dan in de fout gaan, zo groot als op de scheidsrechter. Nochtans gaat het bij die spelers om zware beroepsfouten, ze worden enkele tientallen keren meer betaald dan een referee.

 

Misschien is het goed voor die ploegen, voor die grootverdieners, dat er amateurs op het veld staan in de personen van de scheidsrechters. Misschien dat de bobo’s dan eens beseffen dat het om het voetbalSPEL gaat. Wie weet wordt er dan terug vrijer gevoetbald, wie weet met een 3-2-5 zoals toen. En worden er tijdens dat spel fouten gemaakt, dan zeg ik samen met Friedrich Nietzsche :”Menschliches, Allzumenschliches”

Advertenties