Eén zwaluw maakt de lente niet

VRTactie.jpgIemand “Reyerslaat” van maandag gezien? Het was ronduit belachelijk hoe Ecolo-covoorzitter Olivier Deleuze weigerde om samen aan tafel te zitten met gewezen VRT-journalist Reddy De Mey omdat mijn goede vriend Reddy lid is van het Vlaams Belang. Kortom, nog eens een old school-voorbeeld van het Cordon Sanitaire. Wel nieuw was de reactie van presentator Lieven Van Gils. Normaal zorgen reacties als die van Deleuze voor de nodige druk om Vlaams Belangers dan maar uit het programma te weren.

Niet dus bij Van Gils. Waarvoor ik de man wens te feliciteren. Maar we moeten realistisch blijven. Een zwaluw maakt immers de lente niet. De cijfers van de aanwezigheid van het Vlaams Belang in nieuws- en duidingsprogramma’s zoals als het “Het Journaal”, “Ter Zake”, “De Zevende Dag”, enz… spreken boekdelen. In nagenoeg al deze programma’s scoort het Vlaams Belang qua aanwezigheid minder dan 5 % terwijl het electoraal minder sterke Groen meestal wel de 5 % overstijgt. Partijen als Open VLD en SP.A. komen liefst drie tot vier maal meer aan bod in deze programma’s (gemiddeld tussen de 15 en 20 %) terwijl het Vlaams Belang voor de Vlaamse verkiezingen 15,2 % behaalde.

Ik zal alleszins in het parlement blijven vechten om hier verandering in te krijgen. De vrijheid van meningsuiting moet de leidraad zijn van de VRT, niet de politieke correctheid. Daarom ga ik mijn voorstel van resolutie betreffende de behandeling van Vlaamse politieke partijen op de openbare omroep in de commissie Media laten agenderen. Het kan niet dat er een  dermate discrepantie is tussen de aanwezigheid van vertegenwoordigers van politieke partijen in verhouding met hun getalsterkte in het Vlaams Parlement. Het is ook duidelijk dat de VRT haar beruchte nota “De VRT en de democratische samenleving” openlijk naar de prullenmand moet verwijzen. Alleen,… nu nog de andere partijen overtuigen.