De misdaden van De Efteling

hollebollegijs.jpg

In ‘The Wall Street Journal’ stond te lezen dat ‘De Efteling’ een racistisch kantje heeft. Dit vanwege een attractie ’Monsieur Cannibale’ waar een zwarte man wordt uitgebeeld met een soeplepel door zijn neus.

Toen ik het las had ik een dubbel gevoel. Eindelijk, dacht ik, is er iemand die zijn nek durft uitsteken. Aan de andere kant dacht ik: was het alleen dát maar… De werkelijkheid is immers veel, veel erger. Al jaren stuit het racistische, discriminatoire, homofobe en dierenonvriendelijk karakter van ‘De Efteling’ mij tegen de borst. Wat daar allemaal getoond wordt, is hallucinant.

Wat immers te denken van een jong meisje, niet toevallig een blanke, dat misbruik maakt van zeven mannen met een (groei)beperking? De zeven mannen werken dan nog in een diamantmijn, of hoe het park lacht met de toestand van de zwarten in het Zuid-Afrika tijdens het apartheidsregime. Maar er wordt niet enkel spot gedreven met mensen met een beperking. De dierenmishandeling die er zich afspeelt is evenmin toelaatbaar. Een hele dag laat men er een ezeltje gouden dukaten ‘ontlasten’. Alsof dat beestje niet liever wat anders zou doen.

 

Een waarom ontmoet Sneeuwwitje een knappe prins, is Doornroosje hetzelfde lot beschoren? Waar is de prins die een knappe man in het bos ontmoet, hem meeneemt naar zijn kasteel, kinderen adopteert en nog lang en gelukkig leeft? Wie stelt dat het park niet homofoob is, weigert gewoon de realiteit te onderkennen. En dan is er nog het verheerlijken van obesitas. Holle Bolle Gijs toont de bezoekers dat dik zijn best leuk is, dat moribide obese personen best sympathiek zijn. En zo worden de geesten van onze kinderen verziekt. Socrates is voor heel wat minder tot de gifbeker veroordeeld.

 

Kortom, dit oord van verderf zou gesloten moeten worden. En we zouden eigenlijk eens moeten bekijken of we wijlen Anton Pieck niet postuum voor het Internationaal Strafhof in Den Haag kunnen dagen.