Hoe lang nog Vlaams-nationale stilstand?

deordelijkeopdeling2_front-500x500.jpgMet hoge heren is het kwaad kersen eten. Dat moet Bart De Wever gisteren gedacht hebben. De PS en CDH hebben hem gisteren een neus gezet. Beide partijen zullen samen in het Franstalige landsgedeelte een coalitie vormen en in Brussel, versterkt met het FDF. Het liberale MR valt uit de boot.

Dat is twee keer pech voor de koninklijke informateur. Hij wilde immers een federale regering met liberalen en Christen-democraten. De Franstalige Christen-democraten hebben zich echter vastgeklonken aan de PS en de Franstalige liberalen worden gewoon opzij gezet.

Het enige lichtpuntje dat Bart De Wever nog heeft, is dat de CD&V en de Open VLD in Brussel wel willen onderhandelen, maar (voorlopig) niet met het FDF. Wie de Belgische politieke geschiedenis wat kent, weet echter dat dit eigenlijk geen lichtpuntje is. De traditionele partijen vinden steeds een reden om toch tot de onderhandelingen voor een regering toe te treden. We mogen trouwens niet vergeten dat diezelfde partijen tot 2011 met datzelfde FDF in een regering zaten. Waarom zou dat nu plots een onoverkomelijke hindernis zijn?

Blijft de vraag of De Wever en de N-VA nog dieper wil gaan dan ze nu reeds zijn gegaan. Ze hebben artikel 1 van hun statuten (Vlaamse onafhankelijkheid) in de vergetelheid gebracht en zelfs de slappe koffie van het confederalisme in de diepvries gestoken. Maar blijkbaar is dat voor Franstalig België onvoldoende.

Bij een intelligent man als Bart De Wever, een intellectueel zelfs, zou het nu toch mogen dagen dat de traditionele partijen in dit land, zowel langs Vlaamse kant als langs Franstalige kant, geen regering met de N-VA willen. Maar men kan niet om de electorale kracht van die partij heen.

Voor Bart De Wever is het dus hoog tijd om even ‘out of the box’ te denken. En eigenlijk moet hij niet zo ver uit die ‘doos’. Hij moet beseffen dat een oplossing binnen het Belgisch kader niet meer mogelijk is. De enige oplossing is gewoon terug artikel 1 van de eigen statuten naar boven brengen. Hij moet de Vlaams-nationale stilstand van meer dan 100 jaren doorbreken. Het zou leiden tot een historicus die zelf geschiedenis schrijft. Als hij zich afvraagt hoe een en ander praktisch moet verlopen? Bart, neem gewoon even je exemplaar van de Ordelijke Opdeling van Gerolf Annemans vast. Daar staat alles in wat je nodig hebt.

Advertenties