Stort geld in plaats van ijskoud water

ALS-liga.jpgIk heb het niet zo op rages. Nooit gehad, trouwens. Dezer dagen wordt het internet overspoeld met filmpjes van meestal nobele onbekenden die een emmer ijskoud water over zich heen kappen in de strijd tegen de neurologische ziekte ALS. Ik geloof dat ze het ‘the Ice Bucket Challenge’ noemen. De cynicus die ik ben, denkt dan: “Lap, daar zijn ALS-patiënten en toekomstige ALS-patiënten ook weer flink mee geholpen.” De rage krijgt soms een soort ondraaglijke lichtheid. Er circuleren intussen ook al filmpjes van mensen ‘who fucked up the Ice Bucket Challenge’.

Uitzondering zijn misschien mensen als Urbanus of Bart De Wever en wel om twee redenen. Ten eerste krijgt Bart, als hij zoiets doet, de nodige media-aandacht. En dat lijkt me ook de bedoeling. In deze politieke komkommertijd is VTM er direct bij om de koude douche van De Wever te filmen en wordt de ziekte ALS extra onder de aandacht gebracht. Wat de meerwaarde is van Janneke en Mieke die een emmer ijskoud water over zich kappen en hun filmpje op het net plaatsen, is mij een raadsel.

Ten tweede heeft Bart De Wever ook aangekondigd dat hij 100 euro zou storten aan de vereniging die de strijd tegen ALS voert. Dat maakt zijn actie enigszins nuttig, want hopelijk zet dit mensen aan om effectief geld te storten om deze verschrikkelijke ziekte te bestrijden. Maar ik vraag me af hoeveel ‘icebucketters’ effectief de geldbeugel hebben opengetrokken.

Kortom, mijn boodschap is redelijk simpel: stort geld in plaats van ijskoud water. En dat hoeft niet perse in een fonds ter bestrijding van ALS te zijn. Verenigingen die geld inzamelen voor bv. onderzoek in de strijd tegen verschrikkelijke ziektes, zijn quasi legio. Kies een degelijke organisatie uit, stel een bedrag naar uw vermogen vast en stort dat jaarlijks. Want dat laatste is ook belangrijk. Heel wat steun is immers te weinig structureel. Een gedegen werking kost geld en is niet mogelijk als men steeds moet wachten tot een of andere internetrage uitbreekt.

Heb je alsnog de drang om een emmer ijskoud water over je kop te gooien, mij niet gelaten. Maar denk dan met je koele hoofd ook even na welke schitterende vereniging je achteraf ook structureel wil steunen.

 

Advertenties

One thought on “Stort geld in plaats van ijskoud water

Reacties zijn gesloten.