Dick Durver en ik

Merlina.jpgDank zij Joe FM is ‘Merlina’ weer alomtegenwoordig in de media. Heerlijk is dat, want de serie kruiste niet alleen mijn pad in mijn kindertijd, maar ook mijn pad als ‘grote mens’.

Sinds gisteren viert de radio-omroep Joe FM een hele week ‘de jaren ’80’. Hits uit mijn jeugd galmen al twee dagen uit de radio. Maar het meest geweldige idee van Joe FM is wel drie acteurs uit de jeugdreeks ‘Merlina’ (Lea Couzin, Mieke Bouve en Paul Ricour) een hoorspel te laten opnemen. De stemmen klinken wat ouder, maar ze hebben het duidelijk niet moeilijk om zich terug in de rollen van Merlina, Pol en An te wurmen.

Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg om generatiegenoten van mij te vinden die niet aan de buis gekluisterd waren als het ‘Merlina’ was. Wat men nu als (te) trage televisie zou bestempelen, was voor ons gewoon een ijzersterke tv-serie. Het was vernieuwend, avant-garde zelfs. Het was een concept dat tot op vandaag nog steeds gevolgd wordt. Zo keek ik met mijn kinderen vaak naar Mega Mindy. Voor mij steeds een déjà-vu.

Dat is natuurlijk allemaal te danken aan de bedenker en scenarioschrijver, Dick Durver. Groot was mijn jolijt om in een later tijdsgewricht van mijn leven Dick Durver persoonlijk te leren kennen. Bleek dan ook nog eens dat Dick een medestander en medestrijder was. En helemaal fantastisch was te vernemen dat een goede vriend van mij een tijdje de rol van Müller, handlanger van Sardonis, heeft gespeeld.

Minder vrolijk word je van het verhaal dat er achter zit. Wegens zijn politieke voorkeur bleven er vele deuren gesloten. Zeker bij de toenmalige BRT. Gelukkig vond hij met zijn verhalen steun bij wijlen Nonkel Bob. Kan je je voorstellen dat een soort ‘cordon avant-la-lettre’ er bijna voor gezorgd heeft dat ‘Merlina’ nooit had bestaan?

Of hoe politieke spelletjes bijna een hele generatie van geweldige jeugdsentimenten heeft beroofd. Ik alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik Jef Elbers heb leren kennen. Jef die nog altijd een geweldig verteller is, een schitterende leverancier van kleinkunst en wondermooie liedjesteksten, een geweld boekenschrijver, ‘ne schone mens’. Bedankt, Jef, voor ‘Merlina’ en voor al dat moois.

Advertenties