De zaak Magritte – Toni Coppers

coppers, magritte, misdaadroman, magrittejaar 2017

In het kader van het Magrittejaar 2017 heeft de inmiddels bekende misdaadauteur Toni Coppers – op verzoek van de erven Magritte – het boek ‘De Zaak Magritte’ geschreven.

De voormalige politiechef Alex Berger wordt door zijn oud-collega’s betrokken in een moordonderzoek waarbij een briefje met de woorden ‘ceci n’ est pas un suicide’ wordt achter gelaten. De moordenaar blijkt John Novak te zijn. De man die door een verlengd verhoor ervoor zorgde dat Berger niet in Parijs was wanneer zijn vrouw bij de terroristische aanslagen werd vermoord.

En Coppers doet weer waar hij bijzonder sterk in is. Namelijk het typeren, karakteriseren, uittekenen van zijn personages. Berger die zwaar depressief door de moord op zijn vrouw bijna louter belust op wraak op zoek gaat naar de moordenaar. Prachtig ook hoe de auteur de nachtmerries van Berger, zijn drankprobleem en angstaanvallen beschrijft. Kortom, esthetische tragiek.

Op een subtiele en mooie wijze laat de auteur het werk en leven van Magritte aan bod komen. Bij het lezen van de achterflap en het begin van het boek zou je denken dat enkel de briefjes met ‘ceci n’est pas un suicide’ de voornaamste link met Magritte is. Niets is minder waar. Er passeert heel wat meer en belangrijkere symboliek van de schilder. Soms heel subtiel, dan weer heel expliciet.

Ook de wending op het einde van het boek is niet te versmaden. Je wordt als lezer meegenomen naar een soort logisch einde. Om dan vast te stellen dat eigenlijk niets is wat het lijkt. Sterk.

Is dit boek te vergelijken met zijn Liese Meerhout-reeks? Wat mij betreft, geenszins. Af en toe kan je een paar vergelijkingen maken tussen Berger en Masson. Maar al snel zie je dat die vergelijkingen behoorlijk mank lopen. Dit is immers een (voorlopig?) eenmalig werk van Coppers. En het is duidelijk dat Coppers van de vrijheid heeft genoten om totaal nieuwe personages uit te schrijven.

Het toont alleszins aan dat Coppers een sterk verteller en schrijver is, met heel veel aandacht voor details. Om ‘De zaak Magritte’ te beoordelen in Facebooktaal: “Vind ik leuk.”

Advertenties