De Butlerknop – Pieter Aspe

aspe,van in,hannelore,versavel,butlerknopSlechte recensies in de media zeggen niet alles. Ik ben na het lezen van de allerlaatste “Van In” van mening dat Pieter Aspe met deze reeks in schoonheid geëindigd is. Op een meesterlijke manier leidt Aspe de lezer om de tuin. Als het credo ‘Niets is wat het lijkt’ ergens opgaat, dan is het wel bij ‘De Butlerknop’.

Uitzonderlijk moordwapen

Samen met de beste maat van haar zoon, breekt Claudia in bij haar ex-minnaar Steven Dedeyne. Doel: het bemachtigen van een USB-stick met voor Claudia compromitterende foto’s. Maar ze vinden meer dan één geheugenstaafje. Op de anderen staat gevoelige informatie over ‘De Butlerknop’. Kort na de inbraak wordt Claudia vermoord teruggevonden. Commissaris Pieter Van In en zijn trouwe kameraad – de door kanker getroffen – inspecteur Guido Versavel trekken op onderzoek uit.

Een gecompliceerd onderzoek omdat men op het eerste zicht geen enkel motief lijkt te vinden en omdat Claudia op een wel zeer uitzonderlijke manier is omgebracht. En is Claudia omgebracht omdat de informatie over ‘De Butlerknop’ het daglicht niet mag zien? Of zit er iets anders achter? Je zal het boek moeten uitlezen om het te weten want niets is wat het lijkt.

Afscheid

Aan ‘De Butlerknop’ zie je enigszins dat Aspe zich tijdens het schrijven zeer bewust was dat dit zijn laatste “Van In” is. De drie hoofdpersonages, Van In, Versavel en Hannelore beleven het avontuur gebukt onder momenten van introspectie en existentiële vragen. En zo neemt niet alleen Aspe afscheid, maar laat hij ook de drie belangrijkste personages van de trouwe lezers afscheid nemen. Ook de oorlogsdreiging in het verhaal versterken de levensvragen van de drie vrienden. Het is een mooie manier om een schitterende reeks af te sluiten.

Proficiat, Pierre

Ondanks het feit dat bepaalde verhaallijnen uit eerdere boeken in dit boek herhaald worden, dat niet alles even fris is als in de eerste “Aspes”, blijft het spannend tot de allerlaatste bladzijden. Voor mij persoonlijk mocht het slot van de personages Van In, Versavel en Hannelore wat donkerder. Een écht einde. Maar in alle eerlijkheid,… Wat doet dat ertoe? Feit is dat Pieter Aspe een unieke reeks ‘policiers’ heeft geschreven. Een reeks die een ongelofelijk succes heeft gekend. Een succes dat niet snel geëvenaard zal worden.

Dus, dikke proficiat Pierre en bedankt voor de vele fantastische verhalen.

Advertenties