45.000 keer Respect

cata.jpgVandaag liepen er meer dan 45.000 Catalaanse betogers door de straten van Brussel. 45.000 mensen die manifesteren op gemiddeld 1300 kilometer van hun woonplaats. 45.000 mensen, geteld door de politie. Ergo, waarschijnlijk onderschat.

En die 45.000 betogers kwamen in Brussel respect vragen. Respect voor hun in Catalonië uitgebrachte stem. Respect voor hun mening en hun vrije meningsuiting. Respect voor hun politieke leiders, hun democratisch verkozen politieke leiders die in Spanje vervolgd worden voor hun mening.

Want daar wringt natuurlijk het schoentje. Als Catalanen massaal stemmen voor onafhankelijkheid, wordt dit door Madrid beantwoordt met gewelddadige repressie. Als hun democratisch verkozen politieke leiders de onafhankelijkheid van Catalonië uitroepen, worden ze vervolgd voor landsverraad en opgesloten. Alsof de hertog van Alva en zijn koning Filips II nooit zijn weggeweest.

En wat doet de Europese Commissie? Ze begroet ‘de positieve sfeer’. Minimalistischer dan dat kan je niet reageren. Dit is gewoonweg beledigend. Want hoe hebben de Catalanen gereageerd op de nieuwe Spaanse inquisitie? Met geweldpleging? Met gewapend verzet tegen Spanje? Met aanslagen plegen? Neen, ze charteren een tiental vliegtuigen, huren een paar duizend autobussen, proppen hun eigen vervoersmiddelen vol en gaan met 45.000 mensen, meet dan 1300 kilometer verder, in de thuisbasis van die laffe Europese Commissie om respect vragen. Wel, dat verdient respect. Dit is pas een voorbeeld van democratische ingesteldheid en waardigheid.

Als de EU, en meer bepaald de Europese Commissie, de gebeurtenissen van vandaag minimaliseert, is dit een belediging aan het Catalaanse volk. Na de repressie die de Catalanen in eigen reeds hebben ondergaan is dit “adding insult to injury.”

P.S.: Toch spijtig dat Vlamingen een dergelijke gedrevenheid missen en doorheen de jaren lijdzaamheid hebben geleerd.

Advertenties