Over woke – Bart De Wever

Naast zijn dagelijkse politieke besognes, zwengelt Bart De Wever al eens graag het ideologisch debat aan. Dat deed hij reeds mijn zijn boekje ‘Over identiteit‘ in 2019. Nu heeft hij een politiek pamflet klaar ‘Over woke’. Best moedig, want iedereen die nog maar een vleugje kritiek durft te uiten over de woke-dogma’s, wordt met de grond gelijkgemaakt en moet door het stof.

Dat Bart De Wever veel belang hecht aan het thema mag blijken uit het feit dat hij naast zijn al drukke bezigheden, ook nog eens tijd maakt om een toer langs de Vlaamse universiteiten en hogescholen te maken met een referaat over wokisme. Nochtans valt er met woke niet echt veel stemmen te rapen. Want je kan er niet om heen, het overgrote deel van de bevolking ligt niet meteen van het thema wakker. Laat staan dat ze überhaupt al weten wat woke is.

Woke als wraakbeweging tegen wie wij zijn

Nochtans is de impact van woke op de maatschappij, op onze geschiedenis en identiteit niet te onderschatten. Het vergroten van kennis en het aanzwengelen van een maatschappelijk debat over woke is geen overbodige luxe. In zijn boek toont De Wever met tal van voorbeelden aan dat het wokisme helemaal geen beweging is die mensen ‘wakker’ wil houden inzake het bestrijden van discriminatie of het streven naar gelijkheid. Het is een beweging tegen vrijheid, tegen de vrijheid van denken, tegen de vrije meningsuiting. Het is een wraakbeweging tegen wie wij waren en wie wij zijn. Een beweging die niets overeind laat van de Verlichting, van onze identiteit en van het Westerse vooruitgangsdenken.

Vermeende daders viseren, beledigen en criminaliseren

foto: instagram @bartdewever1

Het is bovendien een best grimmige beweging die niet zo zeer aandacht heeft voor slachtoffers van discriminatie, maar vooral focust op de vermeende daders. En die daders zien ze zeer breed. In de eerste plaats de zeven-vinkjes-mensen en in het verlengde eigenlijk de helft (mannen, dus) van de hele westerse bevolking. Kortom, iedereen is racist, vrouwenhater, homofoob,… Op die manier worden heel veel mensen niet alleen geviseerd, maar evenzeer beledigd en in sommige gevallen zelfs gecriminaliseerd.

Lakse elite

De elite in deze samenleving staat er bij en kijkt er naar. Ze durven het debat niet aangaan uit angst om zelf tot prooi van de wokers te worden. En het is ondermeer om die reden dat De Wever dit pamflet heeft geschreven. Om de elite aan te zetten dit debat wel aan te gaan. Een andere reden van dit boekje is de bezorgdheid van De Wever over de polarisatie die woke teweeg brengt in de samenleving. Hij ziet hiervoor voorbeelden in de Verenigde Staten. En dichter bij huis ziet hij de wokisten de hand hebben in het succes van extreem rechts.

Enkele bedenkingen

Mijn bedenkingen bij dit boek? Ik kan het initiatief van De Wever echt wel toejuichen. En dat om verschillende redenen. Ideologie komt mijns inziens te weinig aan bod in onze samenleving en in de politiek in het bijzonder. Elk ideologisch pamflet/boek is dan ook welkom. Woke is bovendien zeer dominant aanwezig op nieuwsredacties, op universiteiten en bij andere opiniemakers. Een tegengeluid vanwege een beleidsmaker/opiniemaker is dan een verademing. Het kan hopelijk mensen aanzetten om in de tegenaanval te gaan. En tot slot wordt er opgekomen voor de onterechte slachtoffers van de ‘woke-woede’. Ook nobel. Kortom, het is geen boekje waar je vrolijk van wordt, maar het moest geschreven worden.

Maar je kan je wel de vraag stellen of een dergelijk boek niet te vrijblijvend is. Het is wel een uitnodiging aan de Vlaamse elite om het debat aan te gaan, maar of dat zal gebeuren, is eerder twijfelachtig. En zal de visie van De Wever ook in de politiek ingang vinden? Het is meer dan nodig, Want de politieke arena is dik bezaaid met woke-aanbidders.

Weg met ons

En tot slot, zijn we niet laat met een antwoord op woke? Het loopt met het wokisme nu wel de spuigaten uit, maar eigenlijk is het geen nieuw fenomeen. Het weggommen van de eigen identiteit, jezelf een schuldcomplex aanpraten over vermeend racisme, door het stof kruipen ten aanzien van vermeende slachtoffers van discriminatie,… het bestond allemaal al ruim voor het woord woke in zwang kwam. En in dat prille begin werd er ook een boekje over geschreven. In 1991. Het boekje had de titel ‘Weg met ons’. Het was van een zekere Filip Dewinter. Maar zoals meestal is vroeg gelijk hebben meestal niet prettig.

Plaats een reactie